Založ si blog

A zase ten Kuffa

Stará sa o bezdomovcov, prostitútky, ich deti a o to, aby všetci tí ľudia mali každý deň čo jesť. Stará sa však aj o to, aby boli lepšími ľuďmi, akými boli, kým k nemu prišli. Bojuje proti ich závislostiam, prísne dbá na to, aby nemali prístup k alkoholu či pornografii. Lieči ich prácou, lebo na fare v Žakovciach každý musí niečo robiť. A aj sa modliť. A spovedať sa. Kuffa si totiž myslí, že každého z nás čaká maturita z lásky. Jej predmetom je láska a známky sú len dve – prešiel a neprešiel…

 

Aj takto by sa dalo zhrnúť Kuffove dielo – životné aj to útle, papierové, poskladané z kratučkých príbehov zo života v Žakovciach.

 

Kuffa nemá čas (a možno ani talent) na veľké slová a nesmrteľné obrazy. Príbehy, ktoré sa čitateľovi predkladajú, si vystačia s tým najnutnejším. Sú stručné, bez metafor, bez ocenenia hodných štylém, ale napriek tomu dokážu zaujať, osloviť, možno potešiť, možno dojať. Kuffa píše najmä o tom, čo pozná: o svojom živote.  Je rozprávačom každého z krátkych príbehov – o sebe však hovorí najmä preto, lebo cez svoj príbeh hovorí o Bohu , o Panne Márii, o Božom milosrdenstve. Všetko to pripomína jeho kazateľský štýl – viac ako dogmy či teologické teoretizovanie je Kuffovi blízky konkrétny príbeh, podobenstvo. Niekedy je až nekňazsky konkrétny – a možno preto pre toľkých zrozumiteľný a oslovujúci.

 

Kuffa život povyšuje na časopriestor, v ktorom môžeme spoznať svojho Tvorcu. Ako niekoho osobného, ako niekoho, kto nás miluje. V svete Kuffových príbehov zo života aj najväčší odkundesi a kriminálnici dostávajú svoju šancu – a často ju využijú a zmenia sa. K lepšiemu.

 

Na čítanie Kuffovej prózy nepotrebujete slovníky, neotrasiteľnú vieru a dokonca ani veľa času. Len chuť. Odmenou môže byť pekná myšlienka, úsmev či liečivá slza. A občas naozaj trefné (a pritom úsmevné) poukázanie na to, ako to s tou našou spoločnosťou je.

 

Maturita z lásky nie je žiadne veľdielo; je to však osožný knižný vitamín pre tých, ktorých oslovujú skutočné príbehy, skutočné príklady – a skutočné hodnoty.

 

Recenzovaná kniha:

Marián Kuffa:Maturita z lásky. Kumran, 2016

Má život zmysel? (Do)kedy?

06.06.2018

Počas 1. svetovej vojny žil v takej biede, že jeho rodina kradla z poľa kukuricu a žobrala, aby nejako prežili. Počas druhej svetovej vojny prišiel v koncentračných táboroch o skoro všetkých známych – vrátane otca, matky, brata i milovanej novomanželky. Sám ochorel na škvrnitý týfus. Napriek tomu v roku 1945, len za pár dní (zvyčajne sa uvádza, že za [...]

Panenstvo nad život

26.04.2018

Mala šestnásť. Určite aj sny o rodine, o mužovi, o deťoch. O láske. Majú šestnásť. Niektoré možno ešte aj sny. O rodine, o mužovi, o deťoch. O láske. Mnohé však… Skôr obavy. Z rodiny, z muža, z detí. Z lásky. Mala šestnásť. Od deviatich sa starala o domácnosť. Simulovala mamku, ktorá zomrela. Varila, piekla, upratovala, prala. Keď si nevedela [...]

Milí rodičia, chceli by ste, aby vaše dieťa. ..

22.04.2018

… bolo svedkom brutálnych vrážd? … bolo svedkom bitiek, faciek, kopancov a iných násilností? … bolo svedkom hádok plných oplzlých výrazov, obviňovaní, posmeškov, urážok? … bolo svedkom rozmanitých rodinných drám? … bolo svedkom rôznych súdnych sporov? … bolo svedkom rôzmanitých sexuálnych hier cudzích [...]

fajčenie, fajčiar, závislosť

Koniec s fajčením? Británia chce zakázať predaj cigariet

18.04.2024 08:00

Krajina rozhoduje o najprísnejšom protifajčiarskom zákone v Európe. Ak prejde, Briti, ktorí sa narodili po 1. januári 2009, si už tabakové výrobky v obchode nekúpia.

Explainer Middle East Armed Groups

Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho. Už dvakrát. EÚ uvalí nové sankcie

18.04.2024 07:02, aktualizované: 07:37

Izrael sa zaviazal, že na iránsky útok odpovie. Jeho hlavný západný spojenec - USA - však s takýmto postupom nesúhlasí.

Tatranský národný park (TANAP)

Vysoké Tatry zavreli pre horolezcov. Tí nesúhlasia a chcú zmeniť návštevný poriadok

18.04.2024 07:00

Vo Vysokých Tatrách platí až do konca mája jarná uzávera pre horolezcov aj skialpinistov.

vojna na Ukrajiny, Černihiv

ONLINE: Rutte: Niektoré štáty sedia na hromadách Patriotov. Kúpme ich pre Ukrajinu

18.04.2024 06:00, aktualizované: 08:40

EÚ by mala Ukrajine urgentne poskytnúť protivzdušnú obranu a urýchliť a zintenzívniť vojenskú pomoc vrátane delostreleckých nábojov a rakiet.

marbi

"Nedokážeme zmeniť samých seba, mení nás láska" (Joseph Langford) + Rim 8, 28

Štatistiky blogu

Počet článkov: 24
Celková čítanosť: 79161x
Priemerná čítanosť článkov: 3298x

Autor blogu

Kategórie