Založ si blog

Láska po kresťansky

Dokonalá? Nedosiahnuteľná? Kontroverzná? Ideálna alebo zidealizovaná? Tu je pár odpovedí.

 

Dar lásky  (Tatran,2009) – bratia Alex a Stephen Kendrickovci sú u nás známi skôr ako filmári (Fireproof, Vzoprieť sa obrom, Odvážni), no na mňa viac zapôsobili ako autori motivačnej literatúry. Ich Dar lásky ponúka štyridsaťdňovú výzvu na skvalitnenie vášho vzťahu. Lacný a otrepaný motív? Áno, ale nie v tomto podaní. Múdre, láskavé a životnou skúsenosťou podčiarknuté slová majú nielen ambíciu, ale aj reálnu šancu zlepšiť a skvalitniť vaše vnútro aj vzťahy. Ich čítanie prináša pokoj aj katarziu; ich praktizovanie – azda – očakávané výsledky… Zaľúbiť sa nie je ťažké. Ťažké je ľúbiť. Nezraňujúco, v dobrom aj v zlom, aj v tom každodennom, banálnom. V podmienkach, ktoré nie sú ideálne, osobu, ktorá nie je ideálna. Praktický návod týchto bratov – kňazov nás to však učí cez konkrétne kroky, ktorých praktizovanie vyzerá ťažko len na prvý pohľad. Stačí spraviť prvý krok.

 

Rozprávaj mi o láske (Michel Quoist ; Lúč, 2015) – kniha, ktorú som prvýkrát čítala vďaka gymnaziálnej spolužiačke Mati. Mala som predsudky a nemala som chuť. Stačilo však pár slov, pár strán, a kniha si ma definitívne získala. A získava si ma vždy odznova, keď po nej siahnem. Múdra, krásna, univerzálna, nadčasová. Návod, pohladenie a uistenie v jednom. Kniha, ktorá si zaslúžila druhé vydanie.

 

Novéna lásky pre zamilovaných, snúbencov a manželov (Oáza Michala Archanjela , 2012) – kniha, ktorú som prvýkrát čítala vďaka Zuzke. Dojem z knihy ruší väzba, gýčový obal, miestami nepatrične dogmatický jazyk a mnohé gramatické i technické chyby (publikácii očividne chýbala apretácia i adjustácia) – kľúčové je však posolstvo. Knižka, ktorá dokáže hojiť ranky i rany; alebo ich aspoň pofúkať. Slová v nej sa dajú čítať/modliť v tichu samoty, ale aj v dvojici.  Sú tu myšlienky preňho, pre ňu, aj pre nich. Prehľadne oddelené, citlivo prispôsobené.  Kniha, ktorá by si zaslúžila nové vydanie.

 

Podobných kníh je viac; možno dokonca veľa. Niektorí nad nimi mávnu rukou, iní krčia nosom. Kritici by v nich určite vedeli nájsť veľa negatív. Avšak pre tých, ktorí sa snažia, majú otázky, hľadajú odpovede aj cestu, môžu byť tieto a podobné knihy krásne. Vzácne. Nenahraditeľné.

Má život zmysel? (Do)kedy?

06.06.2018

Počas 1. svetovej vojny žil v takej biede, že jeho rodina kradla z poľa kukuricu a žobrala, aby nejako prežili. Počas druhej svetovej vojny prišiel v koncentračných táboroch o skoro všetkých známych – vrátane otca, matky, brata i milovanej novomanželky. Sám ochorel na škvrnitý týfus. Napriek tomu v roku 1945, len za pár dní (zvyčajne sa uvádza, že za [...]

Panenstvo nad život

26.04.2018

Mala šestnásť. Určite aj sny o rodine, o mužovi, o deťoch. O láske. Majú šestnásť. Niektoré možno ešte aj sny. O rodine, o mužovi, o deťoch. O láske. Mnohé však… Skôr obavy. Z rodiny, z muža, z detí. Z lásky. Mala šestnásť. Od deviatich sa starala o domácnosť. Simulovala mamku, ktorá zomrela. Varila, piekla, upratovala, prala. Keď si nevedela [...]

Milí rodičia, chceli by ste, aby vaše dieťa. ..

22.04.2018

… bolo svedkom brutálnych vrážd? … bolo svedkom bitiek, faciek, kopancov a iných násilností? … bolo svedkom hádok plných oplzlých výrazov, obviňovaní, posmeškov, urážok? … bolo svedkom rozmanitých rodinných drám? … bolo svedkom rôznych súdnych sporov? … bolo svedkom rôzmanitých sexuálnych hier cudzích [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

marbi

"Nedokážeme zmeniť samých seba, mení nás láska" (Joseph Langford) + Rim 8, 28

Štatistiky blogu

Počet článkov: 24
Celková čítanosť: 79252x
Priemerná čítanosť článkov: 3302x

Autor blogu

Kategórie