Založ si blog

Novodobé otroctvo sa týka aj Slovákov

Skoro nikto ho nepozná. Prečo by aj? A predsa je. Teda – bol. Umrel. Ivan. Slovák. Otrok. Nie jediný, nie posledný.

 

Skoro nikto ho nepozná. Prečo by aj? V správach a bulvári o ňom neinformovali.  A predsa je. Dokonca ocenený. Medzinárodne. Dokument. Tiež sa volá Ivan. Veľmi krátky. Pár minút. Jednotná kompozícia. Žiadne efekty, rôzne uhly snímania, efektné strihy… Len taká statická čiernobielosť. Ivan. A titulky. A stačí to.

 

Skoro nikto ho nepozná. Možno zmizol z osady, možno z nejakej malej dediny, možno z veľkého anonymného mesta. Možno ste ho poznali vy. Aspoň tak z videnia. Možno ste si ani nevšimli, že ho už nevídate. Alebo ju. Možno raz bude na takýchto záberoch. Rozprávať. Možno si poviete, že to nebol váš problém. Že to bola jeho/jej prílišná dôverčivosť, naivita, hlúposť… Možno vás takéto závery uspokoja. A prekliknete na iné video. Ale možno… Možno to bola vaša vina. Naša vina. Moja vina.

 

Skoro nikto ho nepozná…

 

Kto je ten ďalší on? Čo pre neho môžem spraviť? Ktovie, koľkých budúcich Ivanov denne stretám…?

 

 

 

Má život zmysel? (Do)kedy?

06.06.2018

Počas 1. svetovej vojny žil v takej biede, že jeho rodina kradla z poľa kukuricu a žobrala, aby nejako prežili. Počas druhej svetovej vojny prišiel v koncentračných táboroch o skoro všetkých známych – vrátane otca, matky, brata i milovanej novomanželky. Sám ochorel na škvrnitý týfus. Napriek tomu v roku 1945, len za pár dní (zvyčajne sa uvádza, že za [...]

Panenstvo nad život

26.04.2018

Mala šestnásť. Určite aj sny o rodine, o mužovi, o deťoch. O láske. Majú šestnásť. Niektoré možno ešte aj sny. O rodine, o mužovi, o deťoch. O láske. Mnohé však… Skôr obavy. Z rodiny, z muža, z detí. Z lásky. Mala šestnásť. Od deviatich sa starala o domácnosť. Simulovala mamku, ktorá zomrela. Varila, piekla, upratovala, prala. Keď si nevedela [...]

Milí rodičia, chceli by ste, aby vaše dieťa. ..

22.04.2018

… bolo svedkom brutálnych vrážd? … bolo svedkom bitiek, faciek, kopancov a iných násilností? … bolo svedkom hádok plných oplzlých výrazov, obviňovaní, posmeškov, urážok? … bolo svedkom rozmanitých rodinných drám? … bolo svedkom rôznych súdnych sporov? … bolo svedkom rôzmanitých sexuálnych hier cudzích [...]

Russia Ukraine

Zničme Rusom Krymský most, ozýva sa opäť z Kyjeva. Príde úder naraz zo vzduchu aj z mora?

24.04.2024 10:00

Aké zbrane by Ukrajinci potrebovali, aby udreli na most ponad Kerčský prieliv? Možno nielen rakety, ale aj bezpilotné lietadlá a námorné drony.

znásilnenie. násilie, týraná žena,

Amnesty: Situácia v oblasti ľudských práv na Slovensku sa v roku 2023 nezlepšila

24.04.2024 09:14

Slovensko ani v minulom roku neratifikovalo Istanbulský dohovor.

nevidiaci, Levoča

Nevidiaci v dnešnom svete: ohrozuje nás čoraz viac nástrah a prekážok

24.04.2024 09:00

Zrakovo postihnutí vyzývajú projektantov a investorov verejných projektov, aby sa na svoje diela dívali aj z pohľadu ľudí bez zraku.

veliteľská budova, Banská Bystrica

Pôsobili v nej povstaleckí hrdinovia Golian a Viest. Veliteľskú budovu rezort obrany vynoví za takmer 13 miliónov

24.04.2024 07:00

Je dôležitou súčasťou našej histórie a zaslúži si pozornosť, zhodujú sa Banskobystričania pri pohľade na tamojšiu pamiatku v podobe Veliteľskej budovy.

marbi

"Nedokážeme zmeniť samých seba, mení nás láska" (Joseph Langford) + Rim 8, 28

Štatistiky blogu

Počet článkov: 24
Celková čítanosť: 79230x
Priemerná čítanosť článkov: 3301x

Autor blogu

Kategórie