Založ si blog

Nádherné manželstvá

Tiež Vás dojíma, keď vidíte starčeka a starenku držať sa za ruky? A v ich očiach záblesk lásky, ktorá rokmi len rástla? Tento blog je mini oslavou niekoľkých krásnych manželstiev – tých verejne známych (resp. známejších). Na povzbudenie, na inšpiráciu, na nádej. Na lásku!

 

Hneď v úvode všeobecný článok plný krásnych, povzbudivých, optimistických fotiek: čo nás teda môžu naučiť o manželstve staršie páry?

 

A teraz aj trochu konkrétnejšie odkazy 🙂

 

Nick Vujicic a Kanae – on nemá končatiny, ona vyrastala v dysfunkčnej rodine. On už ako dieťa bojoval s pocitom, že je neužitočný, nepotrebný a že nikdy to nebude inak; ona zistila, ako bolia facky od otca aj odchod matky. Napriek tomu… Ich spoločný príbeh je krásny. Je to príbeh o mužovi a žene, ktorí mali svoje zranenia, ale nechali si ich vyliečiť milujúcim Bohom. Je to príbeh o mužovi a žene, ktorí sa spoznali, zaľúbili, a čelili mnohým prekážkam aj predsudkom… Aby zistili, že každá prekonaná výzva ich ešte viac spojila. Je to príbeh, ktorý sa nedotkne len najtvrdších sŕdc. Na youtube možno nájsť o ich láske mnoho videí, aspoň pár ukážok:

 

(ak máte pár minút)

 

(ak máte dosť času)

 

(so slovenskými titulkami)

 

Chiara a Enrico Petrillo – zbožňujem ich príbeh; silu, ktorá nahradila slabosť, lásku, ktorá prekonala každú beznádej, smútok, otázky, bolesť, egoizmus. Inšpirujúce a hrejivé svedectvo lásky dvoch ľudí, ktorého efekt nevyprchal ani po Chiarinej smrti – viď rozhovor s Enricom.

 

 

 

Staci a John Eldredge – on píše fantastické knihy o Bohu, ktoré sa páčia aj ateistom. Otvorene píše o tom, že viera je často nudná, kŕčovitá, že pripomína skôr … Až kým skutočne nespoznáme Boha a nielen to, čo sa o ňom píše a hovorí. Divoký v srdci je balzamom na dušu azda každého moderného chlapa, ktorému pripomenie, aké je úžasné, že je chlap, a aké privilégiá mu to prináša; Neodolateľný rebel nám predstaví Ježiša, ktorý viac už nie je prísnym, nevyspytateľným a nepochopiteľným niekým z tiež čudného a nezrozumiteľného Nového zákona, ale hravým, veselým, vynaliezavým a láskavým niekým, s kým by ste si v realite radi potriasli ruky a trávili s ním svoj čas; Posvätná romanca pripomína, že žijeme v nádhernom príbehu lásky, kde sme hlavnou postavou…

Ona je jeho manželkou; je citlivá, zraniteľná, v mladosti zažila znásilnenie, pocity menejcennosti, pocit, že Boh tu nie je pre také ako ona…

Spolu sú skvelý tím, ktorí môže nejedného tiež inšpirovať.

 

 

 

Aj mnoho slovenských manželov dokáže stelesňovať myšlienky krásneho, nesebeckého vzťahu. Načo ďalšie slová; aspoň pár odkazov:

http://www.manzelskyslub.sk/ – BEZPLATNÉ KURZY PRE VŠETKÝCH MANŽELOV, ale aj snúbencov. Iniciatíva manželov, ktorí chcú takto virtuálne pomôcť bojovať proti rozvodom.

 

On mal problémy s drogami, neskôr sa obrátil a stretol ju. Pôsobia veselo, ich príbeh je tak príjemne ľudský…

 

A čo manželia, ktorí sa namiesto svadobnej cesty vybrali na misie do Afriky?

 

Príbeh manželov, ktorí spolu chodili sedem rokov – a celý čas žili čisto, bez sexu. Aké boli ich motívy, aké výhody to ich manželstvu prinieslo, aké sú ich tipy pre tých, čo by ich vzor chceli nasledovať? Odpovede tuto.

 

Ako vidí manželstvo starší muž, „deduško“? Aký je názor človeka, ktorý prežil v manželstve väčšinu života, doslova desaťročia?

 

Príbeh manželov (očami manželky), ktorí na manželstvo pripravili už cca 800 iných párov…

 

Vedeli ste, že dokonca existuje Liga pár páru? Na jej čele stoja títo manželia, ktorí sú spolu viac ako 25 rokov a vraj sú do seba stále zamilovaní.

 

Samozrejme, to je len pár ukážok… Koľko krásnych príbehov je aj všade okolo nás… Stačí otvoriť oči… Inšpirovať sa… Tešiť sa z nich a s nimi… Zo svojho vzťahu… Nehľadať silou mocou dokonalosť, ale pokúšať sa ju ponúknuť… Dokonalosť nie v zmysle bezchybnosti, ale v pokusoch o ňu… Jeden z najkrajších návodov (podľa mňa) ponúka doktor Emerson. Jeho bestseller Láska a úcta je asi najlepšou knihou o tejto problematike, akú som čítala.

Dobrá správa: jeho prednáška je dostupná aj online, zadarmo, dokonca so slovenským dabingom:

 

PS: Odporúčam aj dve skvelé filmy o záchrane manželstva (a zároveň knihu Dar lásky, ktorá na základe jedného z nich vyšla):

 

 

 

Poznámka: Nie som vydatá, aj preto je tento článok sériou odkazov na príbehy ľudí, ktorí v manželstve reálne žijú a funguje im to; ich príklady a skúsenosť sú tým, čo hovorí samo za seba.

Má život zmysel? (Do)kedy?

06.06.2018

Počas 1. svetovej vojny žil v takej biede, že jeho rodina kradla z poľa kukuricu a žobrala, aby nejako prežili. Počas druhej svetovej vojny prišiel v koncentračných táboroch o skoro všetkých známych – vrátane otca, matky, brata i milovanej novomanželky. Sám ochorel na škvrnitý týfus. Napriek tomu v roku 1945, len za pár dní (zvyčajne sa uvádza, že za [...]

Panenstvo nad život

26.04.2018

Mala šestnásť. Určite aj sny o rodine, o mužovi, o deťoch. O láske. Majú šestnásť. Niektoré možno ešte aj sny. O rodine, o mužovi, o deťoch. O láske. Mnohé však… Skôr obavy. Z rodiny, z muža, z detí. Z lásky. Mala šestnásť. Od deviatich sa starala o domácnosť. Simulovala mamku, ktorá zomrela. Varila, piekla, upratovala, prala. Keď si nevedela [...]

Milí rodičia, chceli by ste, aby vaše dieťa. ..

22.04.2018

… bolo svedkom brutálnych vrážd? … bolo svedkom bitiek, faciek, kopancov a iných násilností? … bolo svedkom hádok plných oplzlých výrazov, obviňovaní, posmeškov, urážok? … bolo svedkom rozmanitých rodinných drám? … bolo svedkom rôznych súdnych sporov? … bolo svedkom rôzmanitých sexuálnych hier cudzích [...]

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.

SR Bratislava politika vláda 19. schôdza BAX

Poslanci z SNS predložili zmeny v zákone o neziskových organizáciách

28.03.2024 15:53

Novela hovorí aj o právomoci Ministerstva vnútra SR rozpustiť občianske združenie.

marbi

"Nedokážeme zmeniť samých seba, mení nás láska" (Joseph Langford) + Rim 8, 28

Štatistiky blogu

Počet článkov: 24
Celková čítanosť: 78918x
Priemerná čítanosť článkov: 3288x

Autor blogu

Kategórie