Založ si blog

Láska po kresťansky

Dokonalá? Nedosiahnuteľná? Kontroverzná? Ideálna alebo zidealizovaná? Tu je pár odpovedí.

 

Dar lásky  (Tatran,2009) – bratia Alex a Stephen Kendrickovci sú u nás známi skôr ako filmári (Fireproof, Vzoprieť sa obrom, Odvážni), no na mňa viac zapôsobili ako autori motivačnej literatúry. Ich Dar lásky ponúka štyridsaťdňovú výzvu na skvalitnenie vášho vzťahu. Lacný a otrepaný motív? Áno, ale nie v tomto podaní. Múdre, láskavé a životnou skúsenosťou podčiarknuté slová majú nielen ambíciu, ale aj reálnu šancu zlepšiť a skvalitniť vaše vnútro aj vzťahy. Ich čítanie prináša pokoj aj katarziu; ich praktizovanie – azda – očakávané výsledky… Zaľúbiť sa nie je ťažké. Ťažké je ľúbiť. Nezraňujúco, v dobrom aj v zlom, aj v tom každodennom, banálnom. V podmienkach, ktoré nie sú ideálne, osobu, ktorá nie je ideálna. Praktický návod týchto bratov – kňazov nás to však učí cez konkrétne kroky, ktorých praktizovanie vyzerá ťažko len na prvý pohľad. Stačí spraviť prvý krok.

 

Rozprávaj mi o láske (Michel Quoist ; Lúč, 2015) – kniha, ktorú som prvýkrát čítala vďaka gymnaziálnej spolužiačke Mati. Mala som predsudky a nemala som chuť. Stačilo však pár slov, pár strán, a kniha si ma definitívne získala. A získava si ma vždy odznova, keď po nej siahnem. Múdra, krásna, univerzálna, nadčasová. Návod, pohladenie a uistenie v jednom. Kniha, ktorá si zaslúžila druhé vydanie.

 

Novéna lásky pre zamilovaných, snúbencov a manželov (Oáza Michala Archanjela , 2012) – kniha, ktorú som prvýkrát čítala vďaka Zuzke. Dojem z knihy ruší väzba, gýčový obal, miestami nepatrične dogmatický jazyk a mnohé gramatické i technické chyby (publikácii očividne chýbala apretácia i adjustácia) – kľúčové je však posolstvo. Knižka, ktorá dokáže hojiť ranky i rany; alebo ich aspoň pofúkať. Slová v nej sa dajú čítať/modliť v tichu samoty, ale aj v dvojici.  Sú tu myšlienky preňho, pre ňu, aj pre nich. Prehľadne oddelené, citlivo prispôsobené.  Kniha, ktorá by si zaslúžila nové vydanie.

 

Podobných kníh je viac; možno dokonca veľa. Niektorí nad nimi mávnu rukou, iní krčia nosom. Kritici by v nich určite vedeli nájsť veľa negatív. Avšak pre tých, ktorí sa snažia, majú otázky, hľadajú odpovede aj cestu, môžu byť tieto a podobné knihy krásne. Vzácne. Nenahraditeľné.

Má život zmysel? (Do)kedy?

06.06.2018

Počas 1. svetovej vojny žil v takej biede, že jeho rodina kradla z poľa kukuricu a žobrala, aby nejako prežili. Počas druhej svetovej vojny prišiel v koncentračných táboroch o skoro všetkých známych – vrátane otca, matky, brata i milovanej novomanželky. Sám ochorel na škvrnitý týfus. Napriek tomu v roku 1945, len za pár dní (zvyčajne sa uvádza, že za [...]

Panenstvo nad život

26.04.2018

Mala šestnásť. Určite aj sny o rodine, o mužovi, o deťoch. O láske. Majú šestnásť. Niektoré možno ešte aj sny. O rodine, o mužovi, o deťoch. O láske. Mnohé však… Skôr obavy. Z rodiny, z muža, z detí. Z lásky. Mala šestnásť. Od deviatich sa starala o domácnosť. Simulovala mamku, ktorá zomrela. Varila, piekla, upratovala, prala. Keď si nevedela [...]

Milí rodičia, chceli by ste, aby vaše dieťa. ..

22.04.2018

… bolo svedkom brutálnych vrážd? … bolo svedkom bitiek, faciek, kopancov a iných násilností? … bolo svedkom hádok plných oplzlých výrazov, obviňovaní, posmeškov, urážok? … bolo svedkom rozmanitých rodinných drám? … bolo svedkom rôznych súdnych sporov? … bolo svedkom rôzmanitých sexuálnych hier cudzích [...]

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

marbi

"Nedokážeme zmeniť samých seba, mení nás láska" (Joseph Langford) + Rim 8, 28

Štatistiky blogu

Počet článkov: 24
Celková čítanosť: 78930x
Priemerná čítanosť článkov: 3289x

Autor blogu

Kategórie